Solbergfoss
Solbergfoss kraftverk er en av Norges største kraftstasjoner og er en viktig del av landets energiproduksjon. Kraftverket var i drift fra 1924 med syv aggregater og utnytter vannkraft fra Glomma til å produsere strøm. Frem mot 1959 kom fem nye aggregatene på plass.
I 1985 ble Solbergfoss II satt i drift, med ett aggregat på 100 MW. Solbergfoss II er plassert i fjell på østsiden av den gamle kraftstasjonen. De to kraftverkene har samme inntaksmagasin og samme fallhøyde. Kraftverk I benyttes nå bare når det er ekstra mye vann i magasinene, som for eksempel i perioden med vårflom.
I vårflommen slippes mye vann forbi kraftanlegget. Mange kommer da for å se de mektige vannkreftene bruse forbi demningen. Lyden, fossen og vannskyen er virkelig en opplevelse. I tillegg kan du oppleve vakker natur rundt kraftverket, med elven Glomma som en sentral del. Du kan ta en tur langs elvebredden og nyte utsikten, eller kanskje ta med deg en piknikkurv og nyte en rolig lunsj i det grønne.
Det er også mulighet for guidet tur på Solbergfoss kraftverk, hvor du kan få en omfattende introduksjon til kraftproduksjon og teknologi. Dette kan være spesielt interessant for studenter eller fagpersoner som ønsker å lære mer om energiproduksjon. En tur til Solbergfoss kraftverk kan gi deg en unik mulighet til å lære om hvordan vannkraft utnyttes til å generere elektrisitet og hvordan energiproduksjon påvirker miljøet. Du kan lære om hvordan kraftverket fungerer og se på de store turbinene som omgjør vannkraft til elektrisk energi.
Alt i alt, en tur til Solbergfoss kraftverk kan være både lærerik og fascinerende, og gi deg en større forståelse for hvordan vi produserer strøm i Norge.
De to kraftverkene eies av E-CO Vannkraft as (datterselskap i E-CO Energi as) med to tredjedeler og Statkraft Energi AS med en tredjedel.
Lensestien finner du ved å gå opp er liten trapp rett ved demningen på Spydebergsiden av anlegget. Den spesielle stien går nordover langs Glomma. Det var tidligere stor aktivitet med tømmerfløting i elva og det går en egen tunell rundt demningen. Denne måtte fløterne få tømmeret igjennom. Åpningen nedenfor demningen kan du se på sydsiden av parkeringsplassen på Spydebergsiden. I begynnelsen av 1980-åra gikk det mot slutten med tømmerfløtinga i Glomma.
Parkering: Det er store parkeringsplasser på begge sider av anlegget. På Askimsiden er det opparbeidet en badeplass.